Германия: Северна Корея укрепва руската инвазия в Украйна с предоставянето на оръжия

Gettyimages (архив)
share

Северна Корея укрепва руската инвазия в Украйна с предоставянето на оръжия, тъй като позволява на Москва да поддържа  попълнен арсенала си, съобщи началникът на отбраната на Германия генерал Карстен Бройер, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14541

Генерал Бройер казва, че руският президент Владимир Путин не би се обърнал към севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ако оръжията му не са полезни на Москва.

„Става дума за увеличаване на производството на оръжия за руската агресия в Украйна, а също и за укрепване на Русия, като ѝ се дава възможност да запази запасите си в сегашния им вид“, заяви Бройер пред журналисти при посещението си в южнокорейската столица Сеул.

Украйна и Съединените щати, наред с други държави и независими анализатори, твърдят, че Ким Чен-ун помага на Русия във войната срещу Украйна чрез доставки на ракети и боеприпаси в замяна на икономическа и друга военна помощ, изпращана от Москва.

Журналисти попитаха Бройер и дали е настоявал Южна Корея да предоставя директно оръжия на Украйна. Той отговори, че споделя мнението на Киев, че противовъздушните системи, бойните машини на пехотата и други оръжия биха били полезни в борбата и че всяка страна трябва да направи всичко по силите си да помогне. 

Ким Чен-ун обсъди въпроси на военното сътрудничество с руски представител

Южна Корея предостави несмъртоносно оборудване и помощ, но заяви, че не планира да изпраща оръжия, освен ако сътрудничеството на Русия със Северна Корея не премине червени линии.

„Казахме на Северна Корея, че сътрудничеството им с Русия има пряко отражение върху ситуацията с нашата сигурност“, заяви германският посланик в Южна Корея Георг Шмит.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14541

Водещи новини

Още новини