Eвропейският комисар по международните партньорства на работно посещение у нас

Туитър/Х
share

Eвропейският комисар по международните партньорства Юта Урпилайнен ще бъде на работно посещение в България, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

Юта Урпилайнен ще се срещне със служебния министър на външните работи Иван Кондов, както и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации.

Сред очакваните теми на обсъждане ще бъдат геополитическата ситуация и участието на България в изпълнението на инвестиционната стратегия на ЕС Global Gateway (Глобален портал), пише в съобщението.

Глобалният портал означава устойчиви и надеждни връзки в полза на хората и планетата, се казва на сайта на стратегията. Той помага за справяне с най-неотложните глобални предизвикателства – от борбата с изменението на климата до подобряването на здравните системи и повишаването на конкурентоспособността и сигурността на световните вериги на доставки.

Рая Назарян посреща председателя на Камарата на представителите на Япония

Global Gateway е приносът на ЕС за справяне с недостига на инвестиции в световен мащаб. Стратегията е в съответствие с ангажимента на лидерите на Г-7 от юни 2021 г. за започване на основано на ценности и високи стандарти прозрачно инфраструктурно партньорство, за да се отговори на глобалните нужди от изграждане на инфраструктура. Global Gateway също така е в пълно съответствие с Програмата на ООН до 2030 г. и нейните цели за устойчиво развитие, както и с Парижкото споразумение.

Водещи новини

Още новини