Руски дрон наруши румънското въздушно пространство след атака на Москва срещу Украйна

Getty images (архив)
share

Румъния търси фрагменти от дрон, след като въздушното й пространство бе нарушено тази нощ при руска атака срещу Украйна, съобщи днес Министерство на отбраната в Букурещ, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14535

Украинската противовъздушна отбрана унищожи 15 от 23 дрона и една крилата ракета, изстреляни от силите на Москва през нощта, съобщиха днес украинските Военновъздушни сили.

Румъния, която е член на НАТО, има обща граница с Украйна с дължина 650 километра, като неколкократно на румънска територия са откривани парчета от руски дронове.

По река Дунав Румъния е само на няколко стотин метра от украинските речни пристанища, които са атакувани от Русия.

При удара радарната система за наблюдение идентифицира и проследи траекторията на дрон, който влезе в националното въздушно пространство и излезе в посока към Украйна, посочва в съобщение Министерство на отбраната на Румъния, като осъди нападението.

Румъния изпрати два изтребителя F-16, за да наблюдават въздушното пространство, а съюзниците от НАТО бяха информирани.

Румънската служба за извънредни ситуации пусна текстово съобщение с предупреждение до жителите на югоизточните окръзи Тулча и Констанца.

Румънци получиха предупреждения за възможна руска атака срещу цели в Украйна посред нощ

Според съществуващите данни е идентифицирана възможност за засегната зона на национална територия в ненаселен район близо до село Периправаа.

Военни претърсват района. Румънските депутати все още не са одобрили закон, който позволява на страната да сваля дронове, навлезли във въздушното ѝ пространство в мирно време.

Няма сериозни проблеми на земята, съобщи румънският премиер Марчел Чолаку пред репортери след консултации с министъра на отбраната.

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана и бивш външен министър на Румъния каза, че Алиансът също осъжда руското нарушаване на румънското въздушно пространство.

Макар да нямаме информация, която да сочи преднамерена атака от страна на Русия срещу Пакта, тези действия са безотговорни и потенциално опасни, написа той в социалната мрежа „Екс“.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14535

Водещи новини

Още новини