ЕС изрази съжаление за посегателствата срещу демокрацията в Тунис

Getty Images, архив
share

Европейският съюз изрази съжаление за посегателствата срещу демокрацията в Тунис след ареста на кандидат за президент и изключването на трима други кандидати от надпреварата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Последните събития свидетелстват за продължаващо ограничаване на демократичното пространство“ в Тунис, изрази съжаление в комюнике говорителка на Европейската служба за външна дейност.

„Правото на глас и зачитането на разделението на властите са в основата на демократичните ценности, както и избирателните права и справедливият съдебен процес“, добави тя.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч": Изборите в Тунис ще бъдат обикновена формалност

Броени седмици преди президентските избори на 6-ти октомври. ЕС изрази съжаление за решението на избирателната комисия, което според Брюксел „ограничава възможностите за избор на тунизийските граждани“. „Това решение е допълнение към арестите и присъдите за лишаване от свобода, издадени през последните седмици срещу политически фигури, включително срещу някои потенциални кандидати за президентските избори“, се казва още в комюникето.

Аяши Замел, кандидат на президентските избори в Тунис на 6 октомври, беше задържан в сряда в рамките на разследване по подозрения за „фалшифициране на подписи“, съобщиха адвокатите му.

Президентът Сайед, избран по демократичен път през 2019 г., е обвиняван от критиците си в авторитарен уклон, след като на 25 юли 2021 г. суспендира дейността на парламента и уволни премиера, при което си предостави извънредни правомощия.

Водещи новини

Още новини