Румънският президент обнародва закон за даряване на една система "Пейтриът"на Украйна

Getty Images/Guliver
share

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва днес приетия от парламента закон за даряване на ракетна система „Пейтриът“ на трета страна, предаде агенция Аджерпрес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14520

Законът, който ще позволи на Румъния да дари на Украйна една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, бе одобрен от румънския парламент на 3 септември.

През 2017 г. Румъния подписа договор с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) за придобиване на общо седем комплекса „Пейтриът“ за сумата от 3,9 млрд. долара. Към момента две от системите са оперативни.

Законът регламентира одобряването на акт на даряване на система "Пейтриът" в конфигурацията, договорена с американския партньор, като същевременно дава правомощия на румънското правителство да предприеме необходимите стъпки за възстановяване на наземния капацитет за противовъздушна отбрана чрез придобиване на друга ракетна система земя-въздух "Пейтриът" от Съединените щати.

Сенатът на Румъния одобри законопроект за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Решението за дарението бе взето през юни от Върховния съвет за отбрана под председателството на президента Клаус Йоханис.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в редовното си видеообръщение към сънародниците на 3 септември вечерта „за тази стъпка на помощ от страна на Румъния“. „Това нещо ще подкрепи истински нашия народ, нашата страна, целия наш регион“, заяви Зеленски.

Не се съобщава кога точно ще бъде осъществен актът на дарение, oтбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14520

Водещи новини

Още новини