Рим ограничава достъпа на туристи до фонтана ди Треви

gettyimages
share

Рим обмисля да ограничи достъпа до фонтана ди Треви - един от най-натоварените му паметници, съобщава "Ройтерс".

Очаква се тази година да е изключително успешна за туризма във Вечния град.

Италианската столица се готви да бъде домакин на Юбилея през 2025 г. - едногодишно римокатолическо събитие, което се очаква да привлече 32 милиона туристи и поклонници.

Съгласно проектоплановете посещенията на фонтана ще изискват предварителна резервация, с фиксирани часове и ограничен брой хора, на които е разрешен достъп до стъпалата около него.

"За римляните мислим да го направим безплатно, а чуждестранните туристи ще бъдат помолени да направят символичен принос, едно или две евро", обясни съветникът по туризма на Рим Алесандро Онорато.

Рим ще прибира монетите от фонтаните

Вчера кметът Роберто Гуалтиери нарече мерките за ограничаване на броя на туристите "много конкретна възможност".

"Ситуацията при фонтана ди Треви става технически много трудна за управление", обясни той.

Други градове са изправени пред протести заради проблеми, причинени от т.нар. "свръхтуризъм", включително Барселона и Венеция, където местните власти тази година тестваха схема за входни такси за посетители.

Фонтанът ди Треви, в който традицията повелява посетителите да хвърлят монета, за да гарантират завръщането си в Рим и да изпълнят желанията си, отдавна е основна атракция.

Завършен през 1762 г., монументът е късен бароков шедьовър със статуи на тритони, управляващи черупчестите колесници на бог Океан, представящи темата за опитомяването на водите.

Водещи новини

Още новини