Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба в морето край Волос

Novini.bg/ Canva
share

Кметът на гръцкия град Волос призова никой да не влиза в морето. Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба. В събота местните власти обявиха извънредно положение заради опасността от екологична катастрофа.

Забранено е къпането в няколко плажа около района на инцидента, но според местния кмет, никой не знае дали не се разпространява някаква зараза в морето, пише БНР.

Тонове сладководна риба от езерото Карла навлизат в солено море и умират, казаха специалистите. Шлюзовете на езерото са отворени от миналия септември, след наводненията при буря.

В същото време от областната управа успокояват, че вече почти е приключила акцията по изчистване на морето от мъртвите риби.

Къде отидоха извадените 270 тона мъртва риба от Волос

Кметът на Волос обаче поставя под съмнение разследването до сега и иска официален анализ от специалисти, а до тогава остава призива - не влизайте в морето.

Премиерът Мицотакис посети района и обеща обезщетения на пострадалите. Вече повече от седмица са затворени хотели и заведения.

Лидерът на опозицията Каселакис, който също посети района, поиска наказание за всички, отговорни за катастрофата. В област Волос е обявено  бедствено положение.

Водещи новини

Още новини