Великобритания спря разрешителни за износ на оръжие за Израел

Getty Images/Guliver
share

Великобритания спря действието на 30 от 350-те си разрешителни за износ на оръжие за Израел, защото съществува риск такова оборудване да бъде използвано за извършване на сериозни нарушения на международното хуманитарно право, заяви външният министър Дейвид Лами, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2537

Скоро след като Лейбъристката партия спечели изборите през юли, Лами заяви, че ще актуализира прегледа на продажбите на оръжие на Израел, за да гарантира, че те са в съответствие с международното право.

"Със съжаление информирам Камарата (на общините, долната камара на парламента) днес, че оценката, която получих, ме поставя в невъзможност да направя друго заключение освен това, че за някои видове износ на оръжие от Обединеното кралство за Израел, съществува ясен риск, че те могат да бъдат използвани за извършване или улесняване на сериозно нарушение  на международното хуманитарно право", заяви Лами.

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският външен министър подчерта, че обявеното спиране на разрешителни за износ не е цялостна забрана или оръжейно ембарго по отношение на Израел, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2537

Водещи новини

Още новини