Историческата победа на крайнодесните в Германия

Gettyimages
share

Историческа победа на крайнодесните в Германия. Първичните резултати от регионалните избори сочат, че "Алтернатива за Германия" печели в Тюрингия. Това е първият случай от управлението на Адолф Хитлер, в който крайнодясна партия печели изборите в някоя от германските федерални провинции.

Според обществената телевизия "Алтернатива за Германия" взима 33 процента от вота в малката провинция със столица Ерфурт. Втори са християндемократите с 24 процента. Партията, която е характерна с антиимигрантски и евроскептични позиции, е най-популярна в териториите на бившата Източна Германия. Но може да има проблеми да застане начело на местното правителство в Тюрингия. Досега останалите партии отказваха да се коалират с "Алтернатива за Германия" и ги изолираха от управлението, съобщава Нова телевизия.

"Надявам се другите, демократичните партии да се обединя и да формират правителство. За да не управляват Алтернатива за Германия. Иначе предстоят черни дни за хората в Тюрингия. Алтернатива за Германия не е на тяхна страна. Само така говорят. А всичко ще завърши зле за гражданите, особено по-бедните", заяви Рихард Хаберман, протестиращ срещу "Алтернатива за Германия". 

Германската Свободна демократическа партия би останала извън Бундестага ако сега се проведат избори

"Разбирате ли, случаи като този в Солинген, където нападнаха хората с нож, стават всеки месец. Разбира се, когато предстоят избори, това е сигнал да се събудим за проблемите, които предизвика нелегалната имиграция и липсата на депортации", подчерта Дитер Нойдорф, привърженик на "Алтернатива за Германия". 

Водещи новини

Още новини