България е единствената страна, изпълнила искането Урсула фон дер Лайен да се номинират мъж и жена за новия състав на ЕК

Getty images (архив)
share

България е единствената страна, изпълнила искането на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, да се номинират по един мъж и една жена за новия състав на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въпреки че фон дер Лайен поиска от 27-те страни членки да издигнат по две кандидатури – на мъж и на жена – за членове на ЕК, повече от половината правителства са кандидатирали само по едно лице от мъжки пол, а крайният срок изтича днес.

Ако ситуацията не се промени, мъжете в новия кабинет на ЕК могат да съставляват две трети от неговия състав.

След като през юни фон дер Лайен бе преизбрана за председател на ЕК, тя поиска страните членки на ЕС да номинират равен брой мъже и жени, за да има балансираност на половете. Единственото изключение от това искане бе за правителствата, номинирали отново действащ комисар, какъвто е случаят с Франция, Унгария и Латвия.

Само България публично предложи мъж и жена. София обяви, че ще номинира бившия външен министър Екатерина Захариева и бившия министър на околната среда Юлиян Попов.

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са българските кандидати за еврокомисар

Понастоящем 12 от 27-те еврокомисари са жени. Органът на изпълнителната власт на ЕС предлага нови закони и следи за спазването на договорите на ЕС, като в него работят около 32 000 души. Въпреки че фон дер Лайен вероятно е подразнена, европейските страни не са законово задължени да се съобразят с искането ѝ за пола на кандидатите. В договорите на ЕС не се споменава изрично равенството между половете.

Водещи новини

Още новини