Австрия с нова стратегия за сигурност

Getty Images/Guliver
share

В последните седмици на своето управление австрийското правителство прие нова стратегия за национална сигурност, която трябва да замени приетата през 2013 година. 

Основна тема в документа е войната в Украйна, която продължава вече две години и половина, и ясно показва, че Русия представлява заплаха и за Европа. В него се посочва: „Отношенията между ЕС и Русия се промениха изцяло след агресивната война на Русия срещу Украйна“. И още: „Като част от своята хибридна война Русия ще продължи да заплашва Европа с военни средства, да я предизвиква с различни средства и да се опитва да дестабилизира Европейския съюз и неговата среда.“ В доклада се отбелязва, че „отбранителните способности и устойчивостта на Австрия трябва да бъдат увеличени във всички области на политиката за сигурност на национално равнище в хармония с ЕС“.

Австрийският неутралитет също е обект на разгорещени дебати, посочва документът. Като неутрална държава Република Австрия не може да членува в нито един военен съюз, но сътрудничеството с НАТО е разрешено. Това важи например и за чуждестранните мисии, като в бъдеще предстои разширяване на обхвата им.

„От съществено значение е да използваме възможностите за сътрудничество с НАТО в областта на предотвратяване на конфликти, управление на кризи и съвместна сигурност, както и в интерес на укрепването на оперативната съвместимост на нашите военни способности“, се казва в документа, цитиран от Aвстрийското радио и телевизия ОРФ. Подкрепя се и съвместното закупуване на отбранително оборудване в рамките на ЕС. Управляващите Австрийска народна партия и Зелените са за постепенно прекратяване на доставките на руски природен газ до 2027 година. 

Освен това, „за да се подпомогне цялостната национална оценка на ситуацията“, разузнавателните служби трябва да бъдат „адаптирани към променените рамкови условия по отношение на персонала, оборудването и законодателството“ като част от националната военна отбрана.

Китай е „едновременно партньор, конкурент и системен съперник“, се казва още в доклада. Регионалните конфликти, като например нападението на Хамас срещу Израел през октомври 2023 година, също имат потенциал за дълготрайни последици, което ще се отрази на социалното сближаване и сигурността в Австрия и Европа“.

Израел за операцията в Западния бряг на река Йордан: Убити са 12 терористи от Хамас

Управляващите партии посвещават един раздел и на „предизвиканото от човека изменение на климата и свързаните с него последици“. Според тях опазването на климата е от съществено значение за трайния мир, дългосрочната сигурност на доставките и икономическата и социалната устойчивост. И още: „За да се ограничат рисковете, свързани с климата, борбата с причините за изменението му и постигането на неутралност по отношение на климата са основни приоритети“.

Стратегията за сигурност беше подложена на остра критика от опозиционните партии - както за подхода, така и за съдържанието. Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) обяви, че няма да подкрепи бързо решение без участието на всички парламентарни групи. Подобна е и реакцията на НЕОС, които привидяха в това пиар акция на правителството. От друга страна Федералното канцлерство заяви, че документът е изготвен от експертна комисия, съставена от номинирани от всички парламентарни групи експерти.

По съдържанието на плана говорителката на АСДП по външната политика Петра Байер се обяви против по-нататъшното сближаване с НАТО, както се предвижда в стратегията за сигурност.  За говорителката по външната политика на Партията на свободата Зузане Фюрст стратегията за сигурност е „още една стъпка към НАТО и по-нататъшно премахване на неутралитета“. 

Стратегията за сигурност ще бъде предадена на парламента за обсъждане в Комисията по отбрана и в пленарна зала. Федералното канцлерство обаче отбеляза, че стратегията вероятно ще бъде изпратена отново в парламента от следващото правителство след изборите. Но тогава е вероятно да бъдат нанесени промени: Ръководителят на Австрийския институт за европейска политика и политика на сигурност Михаел Цинканел изтъкна в интервю по радиото, че следващото правителство няма да бъде обвързано със стратегията за сигурност на управляващата в момента коалиция. Остава да видим каква част от новата стратегия следващото правителство ще приложи действително, отбелязват политическите наблюдатели, цитирани от БТА.

Водещи новини

Още новини