Полша ще отпусне 1 милиард евро за построяването на първата си АЕЦ

Pixabay
share

Полското правителство ще задели 4,6 милиарда злоти (около 1 милиард евро) в бюджета за следващата година за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната, каза министърът на финансите Анджей Домански. Той направи съобщението по време на социално-политическия фестивал "Кампусът - бъдещето на Полша" в северния град Олщин в неделя вечерта, предаде Полската агенция по печата (ПАП), цитирана от БТА.

Домански каза, че факторите, които от десетилетия движат икономическия растеж на Полша, "стават все по-малко достатъчни".

"Необходимо е да намерим нови двигатели на икономическия растеж. Всъщност ние знаем по кой път да поемем. Знаем, че енергийният преход несъмнено е предизвикателство номер едно", заяви полският министър на финансите.

Полският премиер Туск обеща допълнително един милиард злоти за полицията

Домански отбеляза, че за да понижи цените на електроенергията, Полша се нуждае както от възобновяеми източници, така и от ядрена енергия. "Следващата година ще заделим 4,6 милиарда злоти за изграждането на атомна електроцентрала", обяви в тази връзка той.

Полският министър на финансите допълни, че е необходимо да се инвестира и в електроенергийната мрежа, за да може произвежданият ток да се оползотворява по-добре. 

Водещи новини

Още новини