В Белгия са регистрирани над хиляда случая на болестта "син език"

gettyimages
share

Белгийската Федерална агенция за безопасност на хранителните вериги (ФАБХВ) съобщи, че по последни данни вирусът на болестта "син език" е отрит на 1192 места в Белгия. Вирусът вече е започнал да засяга не само добитъка, но и домашните любимци като алпаките, съобщава БТА.

Вирусът на "синия език" се разпространява бързо из страната. Днес  ФАБХВ обяви повече от 1192 огнища, открити на територията на Белгия, в сравнение с 874 преди седмица. Най-много огнища първоначално бяха открити в провинциите Антверпен, Лиеж и Лимбург (в момента съответно 200, 171 и 156 огнища), но сега и Източна Фландрия става жертва на вируса. Там в момента има 191 огнища. Фламандски Брабант и Западна Фландрия също са пострадали и в тях има съответно 137 и 55 огнища  От другата страна на езиковата бариера, във Валония, в момента има 103 огнища в Намюр, 77 в Ено, 67 в белгийски Люксембург и 34 във Валонски Брабант.

Вирусът основно е поразил овце (579) и говеда (601), но сега се разпространява и сред домашни любимци като кози (7 случая) и алпаки (5). В Белгия има едва 1500 алпаки  в сравнение с над 120 хил. овце. ФАБХВ силно препоръчва животните да бъдат ваксинирани.

Огнище на болестта Син език по животните е установено в крумовградското село Аврен

"Синият език" е опасен само за животните. Вирусът причинява оцветяване в синьо на езика, висока температура и подуване и се предава чрез ухапване на комари. Овцете са особено податливи на заболяването и могат да умрат. При козите и говедата болестта често преминава по-леко.

Дълго време Белгия  не беше засегната от болестта, но през октомври 2023 г. беше открито огнище в малка овцеферма в Мерксплас. Преди това беше ясно, че вирусът се разпространява бързо в Нидерландия, а сега и Франция е засегната. Болестта "сини език" не е опасна за хората.

Водещи новини

Още новини