След смъртоносното нападение: Олаф Шолц пристигна в Солинген

Getty Images
share

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в западния германски град Солинген три дни след смъртоносното нападение с нож, при което трима души бяха убити, а осем души бяха ранени, съобщи ДПА, цитирани от БТА. 

Полицията арестува заподозрения извършител - 26-годишен мъж от Сирия. Федералната прокуратура е поела случая и разследва заподозрения за убийство, за когото се подозира, че е член на терористичната групировка "Ислямска държава".

Трима убити при нападение с нож

След срещата между Шолц и кмета на града ще се състои възпоменание за жертвите на мястото на нападението в центъра на града. Шолц ще говори и с екипа на спешна помощ, който е бил на мястото на трагедията. 

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл призова за по-строги проверки по границите на Германия и за отказ на влизането на бежанци в страната.

"Смятам, че няма друг начин", заяви той пред германско радио. Консервативният политик заяви, че най-важната стъпка би била ограничаването на имиграцията. Той смята, че депортирането в Афганистан и Сирия, откъдето идват най-много мигранти, е правилен ход.

След нападението германската опозиция засили антиимигрантското си отношение, а Фридрих Мерц, лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз, призова за незабавно спиране на приема на бежанци от Сирия и Афганистан. От друга страна генералният секретар на Германската социалдемократическа партия Кевин Кюнерт отхвърли призивите на опозицията за ограничаване на имиграцията от Сирия и Афганистан.

"Няма как да затворим затръшнем вратата пред хората, които бягат от ислямистите, защото ги преследват заради начина, по който живеят", каза Кюнерт. "Вместо това трябва да се изясни защо заподозреният извършител, който е трябвало да бъде депортиран миналата година в България, така и не е бил върнат там", допълни политикът.

Съгласно разпоредбите на Дъблинската конвенция, държавата от ЕС, в която първо е влязъл бежанецът, е отговорна за разглеждането на молбата му за убежище. 

Водещи новини

Още новини