Предполагаемият атентатор от Солинген е трябвало да бъде депортиран у нас миналата година

Getty Images, архив
share

Българска следа след атентата в германския град Солинген. По информация на вестник „Шпигел" заподозреният Исаа Ал Х. е трябвало да бъде депортиран от Германия миналата година. Той трябвало да бъде върнат у нас. Това съобщи NOVA.

Соченият за извършител пристигнал в Германия през 2022 г. и подал молба за убежище. По информация на изданието според Дъблинското споразумение мъжът трябвало да бъде пренасочен към България. Германските служби са подали съответния сигнал към българските си колеги и той е бил приет.

Депортацията се провалила, защото сириецът не е бил открит в бежанския център в Германия. През август 2023 година срокът за предаване на сириеца в България изтекъл, затова отговорността останала на германската държава.

При нападението в западния германски град Солинген,  загинаха трима души и други осем бяха ранени, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.Загиналите при нападението са двама мъже на 56 и 67-годишна възраст, както и 56-годишна жена. Полицията заяви, че нападателят изглежда нарочно се е целил в гърлата на жертвите. По-рано терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Твърдението не може да бъде потвърдено по независим път. Групировката не предостави доказателства за твърденията си.

Тройното убийство на фестивала в Солинген: задържан е 15-годишен младеж

„Виждаме първите признаци на нова вълна от терористични атаки", коментира Питър Нойман, професор по сигурността в Кралския колеж в Лондон. Според него „Ислямска държава" се опитва да се възползва от огромната мобилизация в резултат на терористичното нападение на „Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. и последвалите събития в Газа, въпреки че строго погледнато тя няма нищо общо с тях.

„Атаката, която видяхме в Солинген, е именно от онези, които „Ислямска държава" се опитва да вдъхнови. Тя призовава хората в интернет да атакуват „неверници", използвайки подръчни средства като автомобили и ножове. По този начин тя се опитва да създаде впечатление, че е навсякъде и може да нанесе удар по всяко време", каза Нойман пред АП.

Водещи новини

Още новини