Гърция и Кипър подписаха първото си споразумение за културно сътрудничество

Pixabay
share

Гръцкият министър на културата Лина Мендони и кипърският заместник-министър на културата Лина Касианиду подписаха първото споразумение за сътрудничество между двете държави, съобщава АНА-МПА, информира БТА.

Според цитирано от агенцията съобщение на среща на министрите са били потвърдени "неразривните връзки, тясното, ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни в областта на културата". 

Това е първото споразумение между Гърция и Кипър в областта на културата и е продължение на системното сътрудничество между министерствата на културата на двете страни, резултат от работата на първия Върховен съвет за сътрудничество Гърция - Кипър под ръководството на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър Никос Христодулидис, който се проведе в Атина през ноември миналата година, се посочва в съобщението. 

Споразумението предвижда обмен на добри практики в областта на организацията на археологическите музеи с акцент върху изграждането на новия Археологически музей в Никозия, както и организиране и обмен на периодични изложби. 

През последните години в Гърция беше извършена важна работа в областта на цифровата трансформация на министерството на културата и в този контекст беше постигната договореност за трансфер на ноу-хау по съответните въпроси към Кипър, се отбелязва още в цитираното съобщение.

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Водещи новини

Още новини