Литва започна да строи военна база за германски войски на своя територия

Getty Images/Guliver
share

Литва започна да строи военна база, която ще може да приеме до 4000 германски военнослужещи, след като бъде завършена до края на 2027 г., предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14344

Агенцията отбелязва, че това ще бъде първото от Втората световна война разполагане на германски военнослужещи в чужбина за постоянно.

В отговор на променената ситуация в областта на сигурността в Европа след руското нахлуване в Украйна Германия реши да базира за постоянно бойна бригада в Литва. Тя трябва да бъде готова за разгръщане до 2027 г. Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни това решение с изпращането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, за да защитят Западна Европа в случай на съветско нападение.

Литва затегна казармата

Предвижда се в Литва да бъдат разположени до 5000 германски военнослужещи, 80% от които в новоизграждащата се военна база в Руднинкай, съобщи ДПА. По данни на Министерството на националната отбрана на Литва първоначалната фаза на строителството ще бъде съсредоточена върху изграждане на жилищни и административни сгради, както и на складове за военна техника.

С местна строителна компания е сключен договор на стойност 125 млн. евро (138 млн. долара), отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14344

Водещи новини

Още новини