Хърватската полиция издирва трима украинци за подпалване на пожар в пристанището Медулин на хърватското крайбрежие

gettyimages
share

Трима украински граждани, 28-годишен мъж и двама 25-годишни мъже, са заподозрени за големия пожар, възникнал на 14 май тази година в пристанището Медулин на хърватското крайбрежие, при което 22 кораба изгоряха напълно, а останалите дванадесет бяха частично повредени, съобщи полицията в Истрия, съобщава БТА.

Полицията на Истрия съобщи, че е приключила криминалното разследване по случая с пожара на плавателен съд в пристанището на Медулин и е установила, че трима украински граждани, 28-годишен мъж и двама 25-годишни мъже, са извършили престъплението "поставяне в опасност на живота и имуществото чрез общоопасно действие или средство".

По време на разследването е установено, че трима украински граждани са дошли в Хърватия от Полша на 14 май и са паркирали колата си в района на Медулин, откъдето са се насочили към пристанището Медулин.

Задържаха украинци, превозвали нелегални мигранти край Локорско

Около 03:40 ч. местно време, докато другите двама извършители са били на пост, единият от 25-годишните се  измъкнал през оградената част на кея и се насочил към местата за акостиране, където бил закотвен кораб с надпис "Пула", собственост на 65-годишен мъж.

Заподозреният хвърлил бутилка със запалителна течност по кораба и предизвикал пожар, който обхванал близките 34 вързани кораба в пристанището, 22 от които изгорели напълно, а други частично са били повредени от огъня. От това са нанесени материални щети на собствениците в размер на около два милиона евро.

Полицията интензивно издирва извършителите, които в момента не са на територията на Република Хърватия и са подали наказателна жалба срещу тях в компетентната държавна прокуратура, заявиха от полицията в Истрия.

Водещи новини

Още новини