Милен Керемедчиев прогнозира кой ще е българският еврокомисар

бТВ
share

Вероятно ще бъде предложена отново настоящата ни еврокомисарка Илиана Иванова. Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

И добави: "Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява. Затова безопасната дистанция е да се предложи отново Иванова за нов мандат. Тя все пак се е доказала, одобрена е от Европейския парламент и е минала през изпит на ЕК и може много бързо да навлезе в своя ресор, който тепърва трябва да бъде уточнен какъв ще е".

Илиана Иванова: България да даде номинация за нов еврокомисар

Според Милен Керемедчиев по време на служебното правителство на Димитър Главчев, когато служебният премиер е и министър на външните работи, България е имала "изключително слаба външна политика и доста непостоянен образ пред нашите партньори от ЕС и НАТО": "Тази наша беззъба външна политика и понякога отсъстваща такава ще ни изиграе лоша шега първо с номинацията на еврокомисар и второ - с пропусната възможност да се преборим за доста по-голям и по-сериозен ресор. Ако имахме твърда позиция и силен министър на външните работи, България можеше да води преговори и за ресор "Енергетика", и за ресор "Транспорт", тъй като те по-скоро отиват при източноевропейски еврокомисари".

Водещи новини

Още новини