Германският финансов министър одобрява разполагането на американски ракети в страната

Getty Images (архив)
share

Германският министър на финансите Кристиан Линднер, който е председател на подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия, защити планираното разполагане на американски ракети с голям обсег в Германия, предаде ДПА, като се позова на публикувана днес от медийната група „Функе“ негова позиция.

„Германия от години е в обсега на руските ракети, способни да носят ядрени оръжия. Ето защо за нас е от първостепенно значение да установим баланс на способност за възпиране“, каза Линднер.

В кулоарите на срещата на върха на НАТО през юли Берлин и Вашингтон обявиха, че американски крилати ракети „Томахоук“ с обсег, който може да достигне дълбоко навътре в Русия, както и ракети за противовъздушна отбрана Ес Ем-6 и новоразработени хиперзвукови оръжия, ще бъдат разположени в Германия от 2026 година.

След 7-годишно разработване: САЩ разкриха естеството на проекта МАКО

Независимо от изхода на президентските избори в САЩ през ноември, според Линднер САЩ трябва да останат в центъра на дипломатическото внимание на Берлин.

Не съм се примирил с факта, че трансатлантическото партньорство отслабва. Дори и с трудни партньори в диалога, ще трябва да направим всичко възможно, за да убедим САЩ, че ангажиментът към Европа е в техен интерес, добави Линднер, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини