Балканска следа в планирания атентат срещу концертите на Тейлър Суифт във Виена

Getty images (архив)
share

За балканска следа в планирания атентат срещу концертите във Виена на американската певица Тейлър Суифт съобщи хърватската медия "Индекс".

"Основният  заподозрян е 19-годишният младеж, наречен Беран А. Той е роден в Австрия в семейство на мигранти от Република Македония. Тийнейджърът наскоро се е заклел във вярност към "Ислямска държава" (ИД)", добави цитираното издание.

"При обиска в дома на Беран А., в източния град Терниц, бяха намерени взривни вещества, детонатори, мачета, ножове, пропагандни материали на ИД и фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро", написа още "Индекс".

"Беран А. на 25 юли е напуснал работа. Той е казал на шефа и колегите си: Имам големи планове за бъдеще", разказа още медията от Хърватия.

"Деветнадесет годишният младеж заяви по време на разпита, че искал да убие възможно най-много неверници. Планът му е бил да се вреже с колата си във феновете на звездата от САЩ, да излезе от автомобила, да активира взривното устройство и с помощта на съзаклятници да нанася удари с хладно оръжие", допълни изданието.

"Във връзка с планираните терористични актове бяха арестувани още двама тийнейджъри – седемнадесетгодишно момче с турско-хърватски корени и две години по-млад тийнейджър, който е от турски произход. Двамата са били познайници на полицията в Австрия", написа още "Индекс".

"Концертите на Тейлър Суифт бяха отменени заради терористичната заплаха. Организаторите на проявите, които бяха планирани за днес, утре и другиден, заявиха, че ще върнат парите на хората, купили си билети. Очакваше стадионът "Ернст Хапел" да бъде посетен от около 200 000 души, а приблизително 20 000 да се съберат край него, за да чуят изпълненията на Тейлър Суифт", добави хърватската медия.

Нехамер за отмяната на концерта на Тейлър Суифт: Терористичната заплаха бе много голяма

Водещи новини

Още новини