Испания очаква рекордна за туризма 2024 г.

Getty Images
share

Броят на чуждестранните туристи в Испания е скочил с 13 на сто през първото полугодие на 2024 г., с което страната е напът да отбележи нова рекордна година за туризма въпреки нарастващото недоволство на местните жители от влиянието на свръхтуризма, предаде Ройтерс. 

За шестте месеца до края на юни 42,5 милиона чуждестранни гости са посетили Испания, като само през юни се отчита увеличение с 12 на сто до 9 милиона посетители в началото на най-натоварения летен сезон, по данни на испанската агенция за анализ на данни ИНЕ (INE). 

Това означава, че 2024 г. се очертава като нова рекордна година за Испания, която вече е втора по брой на посрещаните туристи в света след Франция. През текущата година броят на чуждестранните посетители вероятно ще надхвърли 85-те милиона туристи, отчетени миналата година, когато бяха надминати предпандемичните нива.

Италия и Испания подкрепят европейските мита върху китайските електромобили

Туристите са похарчили в Испания 12,3 млрд. евро през юни, което е повишение със 17 на сто спрямо същия месец на миналата година. Този приток на средства подпомага икономическия растеж, но и дава по-добра представа за предизвикателството, пред което са изправени испанските власти с усилията да намерят баланс между туризма и интересите на местните жители. 
    
Недостигът на достъпни жилища в страната отчасти се свързва с популярността на платформи за краткосрочно отдаване под наем за туристи като "ЕърБиЕнБи" (Airbnb) и "Букинг" (Booking.com). 

Данните сочат също така, че туристите все повече предпочитат апартаменти под наем пред хотели. Броят на посетителите, избрали такъв тип настаняване, през първото полугодие се е увеличил с 30 процента, а на избралите хотели - с 11 процента, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини