Германия обвини Китай, че през 2021 година е извършил кибератака срещу германската служба по картография и геодезия

Pixabay
share

Германия обвини вчера Китай, че през 2021 година е извършил кибератака срещу германската служба по картография и геодезия с цел шпионаж и извика китайския посланик в Берлин, за да подаде официално оплакване, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Призоваваме Китай да се въздържа и да не позволява подобни кибератаки", заяви германската вътрешна министърка Нанси Фезер. Тя каза още, че случаят от 2021 година е показал каква голяма заплаха представляват понастоящем този вид атаки.

Германското правителство успя да установи, че отговорност за кибератаката носят китайски държавни служби, като черпи информация от германското разузнаване, се казва още в изявление на германското вътрешно министерство.

Германската служба по картография и геодезия играе важна роля за голям брой държавни и частни организации, включително и за такива, които са свързани с критична инфраструктура, пояснява вътрешното министерство.

Германските служби за сигурност очакват Китай да засили още повече шпионската си дейност на държавно ниво, посочва министерството.

Цените на вноса в Германия се повишават над очакваното

Водещи новини

Още новини