Манфред Вебер: Планът на Унгария за влизането на руснаци и беларуси в страната е сериозен риск за ЕС

Getty Images/Guliver
share

Скорошно решение на Унгария, което ще направи по-лесно за руските и беларуските граждани да влизат в страната, предизвика критики от страна ЕС, а лидерите му предупредиха, че тази стъпка на Будапеща може да отвори вратите към Европа на шпиони, предаде Радио „Свободна Европа“.

В писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер написа, че унгарският ход поражда „сериозни опасения за националната сигурност“.

„Спорните нови правила създават сериозни вратички за шпионски дейности... потенциално позволяват на голям брой руснаци да влизат в Унгария с минимален контрол, което представлява сериозен риск за националната сигурност“, пише Вебер в писмото си, копие от което е получено в редакцията на в. „Файненшъл таймс“.

По-рано този месец Унгария публикува подробности за нова система за ускорено издаване на визи за граждани на осем държави, включително Русия и Беларус, които могат да влизат в Унгария без проверки за сигурност или други ограничения. Будапеща заяви, че много от тях ще бъдат наети в изграждането на атомна електроцентрала, която е възложена на руската компания „Росатом“.

Руските граждани, които притежават валидна виза и нямат връзки с руския президент Владимир Путин, не са изправени пред забрана за влизане в ЕС и в Шенгенската зона, която включва също Норвегия и Швейцария. Но западните санкции в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна включват забрана за опериране на руски авиокомпании във въздушното пространство на ЕС, което затруднява пътуването на руски граждани до блока. В същото време правилата за издаване на разрешителни за работа са от компетенцията на всяка държава членка на ЕС.

ЕК за намеренията на Унгария да улесни издаването на визи за руснаци: Русия е заплаха за сигурността на ЕС

В писмото си Вебер призовава лидерите на ЕС да „предприемат най-строги мерки за незабавна защита на целостта на Шенгенската зона, за ограничаване на рисковете пред сигурността, които вече са нараснали и за предотвратяване на подобни инициативи от страни членки в бъдеще“.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който отдавна е критикуван заради близките си отношения с руския президент Владимир Путин, беше изправен пред друга остра реакция от ЕС по-рано този месец, след като пътува до Москва и се срещна с руския президент, като преди това посети Киев. Докато страната му е ротационен председател на ЕС за следващите шест месеца, Орбан предприе т.нар. „мисия за мир“, но европейските лидери дадоха да се разбере, че той не ги представлява в това пътуване.  

Оттогава много страни отказаха да изпратят свои министри на срещите, провеждани в Унгария, като се наложи те да бъдат преместени в Брюксел.

По време на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, Орбан влезе в противоречие с останалите лидери на ЕС като отказа да участва в изпращането на оръжия за Киев, за защитата на страната срещу руските сили и редовно забавя, размива или блокира усилията за изпращане на финансова помощ на Украйна и налагане на санкции на Москва, отбелязва БТА.

Унгарският премиер, който е и най-дълго управлявалият лидер в ЕС в момента, стана символ на някои консервативни популисти заради твърдата си позиция срещу имиграцията и правата на ЛГБТК+ общността. Той също така потисна пресата и съдебната система в Унгария и беше обвинен от ЕС в нарушаване на стандартите за върховенство на закона и демокрация, припомня Радио „Свободна Европа“.

Водещи новини

Още новини