В Нидерландия се увеличава броят на незаетите работни места във ваканционния сектор

pixabay
share

Броят на незаетите работни места във ваканционния сектор в Нидерландия продължава да расте, съобщава Ню (NU.nl), като цитира "Индийд" (Indeed), една от големите платформи за намиране на работа в Нидерландия. Особено търсени са работници в хотелиерството и ресторантьорството, домашни помощници, чистачи и продавачи.

"Индийд" се базира на броя на свободните работни места за сезонна работа в собствената си платформа. В сравнение с миналата година това предлагане се е увеличило с 12 на сто, според сайта, въпреки че той не посочва конкретни цифри, предаде БТА.

Миналата година също е имало ръст, но тогава той е бил от 5 процента. През последните три години предлагането на ваканционни работни места се е увеличило с 48 процента. През 2021 г. предлагането е нараснало с 26 процента, което отчасти се дължи на премахването на ограниченията заради коронавируса.

Средната продължителност на трудовия живот в България - една от най-кратките в ЕС

Една четвърт от свободните работни места във ваканционния сектор са места за работници в хотелиерството и ресторантьорството, според "Индийд". Една пета са за домашни работници.

"Търсенето на персонал в хотелиерството не спада в периода, когато този сектор преживява пикови моменти", обяснява директорът на "Индийд Бенелюкс" (Indeed Benelux) Стан Снайдерс. "В същото време наблюдаваме нарастваща нужда от помощ в домовете за възрастни хора, където са необходими допълнителни хора за поддържане на непрекъснатостта по време на ваканциите".

"Индиийд" смята, че търсенето на ваканционни работни места вероятно ще продължи да нараства и в бъдеще. Компанията отчита фактори като настоящите икономически условия и продължаващия недостиг на персонал в някои сектори.

Водещи новини

Още новини