Австрийските сили за сигурност са разбили предполагаема мрежа на ИД

pixabay
share

Дирекция „Държавна сигурност и разузнаване“ (ДСР) на Австрия е разбила мрежа, за която се предполага, че е на радикалната ислямистка терористична организация „Ислямска държава“ (ИД), съобщават австрийските медии, които се позовават на информация от Министерството на вътрешните работи. В нея се казва, че след задълбочени разследвания са идентифицирани девет заподозрени - осем мъже и една жена - обвинени във финансиране на тероризма. В четвъртък в пет федерални провинции са били извършени координирани обиски на жилища.

Всичките девет заподозрени са от чеченски произход и са на възраст между 23 и 36 години. По време на разследването, разпоредено от Виенската прокуратура, са били проверени адреси в пет австрийски провинции - Форарлберг, Залцбург, Каринтия, Виена и Щирия, като ДСР е действала в сътрудничество Провинциалните служби за защита на държавата и борба с екстремизма и оперативната група „Кобра“.

Иззети са десетки мобилни телефони, лаптопи, други носители на информация, фалшив паспорт и петцифрена сума в брой, както и автомобил. Издадена е била съдебна заповед за арест на едно лице, а останалите заподозрени са разпитани като обвиняеми. Предполага се, че те са участвали в набирането на средства за ИД, пише БТА.

72 души са задържани в Турция при операция срещу "Ислямска държава"

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер  окачестви акцията като „важен удар срещу финансирането на тероризма“, който ДСР е успяла да нанесе. „Службата за защита на конституцията в Австрия предприема последователни и настойчиви действия срещу всички форми на екстремизъм“.

Директорът на ДСР Омар Хайяви-Пирхнер заяви, че зад ислямския тероризъм стоят „строго организирани екстремистки мрежи, които използват Австрия и като зона на дейност“.

Водещи новини

Още новини