Новото лейбъристко правителство във Великобритания спира дейността на плаващия „затвор“ за имигранти

Getty Images (архив)
share

Новото лейбъристко правителство във Великобритания ще преустанови дейността на плаващото убежище „Биби Стокхолм“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1612

Въпросният „кораб“, който може да побере до 500 имигранти, влезе в експлоатация при управлението на демократите като мярка да се спестят разходи в размер на около 8 млн. паунда на ден за настаняване на търсещи убежище, докато молбите им се обработват.

„Биби Стокхолм“, който обикновено стои закотвен около Дорсет, се превърна в отражение на твърдата политика на консерваторите по темата с нелегалните имигранти. В немалко случаи активисти в защита на човешките права го сравняваха със затвор и определиха целите на използването му като нехуманни.

Новият британски премиер прекрати плана за депортиране на мигранти

Миналата година един имигрант почина на борда, поради което се наложи тогавашното консервативно правителство да изкара обитателите му навън за няколко седмици.

От вътрешното министерство на Великобритания посочиха, че дейността на „Биби Стокхолм“ ще бъде преустановена, веднага щом изтече договорът му през януари догодина.

Мярката е част от усилията на лейбъристите да реформират британската система за убежище чрез възобновяване на обработката на молбите на десетки хиляди мигранти, които според тях са били оставени в безизходица и изложени на риск от депортиране съгласно предишната политика.

Новото правителство също така отмени плана на консерваторите да изпраща всички мигранти, пристигащи незаконно във Великобритания с малки лодки, до Руанда.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1612

Водещи новини

Още новини