Прайдът в Кьолн събра над 1,2 милиона души по улиците на града

Getty Images архив
share

Над 1 милион души присъстваха на вчерашния прайд парад в германския град Кьолн - едно от най-големите събития за ЛГБТ общността в страната, предаде ДПА.

Около 250 групи с приблизително 60 000 участници и 90 представителни състава участваха в програмата на събитието в центъра на града, а голям брой хора ги аплодираха.  

Полицията разположи няколкостотин полицейски служители за охрана на празненствата в подкрепа на правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните, куиър и интерсексуалните хора.  

Преди началото на парада на централния градски мост Дойцер над река Рейн речи произнесоха председателката на Бундестага (германският парламент) Барбел Бас, министърът на здравеопазването Карл Лаутербах и германският комисар по въпросите културата Клаудия Рот.  

Рот заяви, че прайдът в Кьолн "се излъчва в целия свят". Тя определи ежегодното събитие в Кьолн, което е едно от най-големите в Европа, като "най-важното" в Германия.

Прайдът е посветен на събитията от 1969 г. в Ню Йорк, когато полицаи нахлуват в заведението "Стоунуол Ин" (Stonewall Inn) на ул. Кристофър Стрийт и предизвикват няколкодневни бунтове на гейове, лесбийки и транссексуални. По тази причина в Германия той се нарича Ден на Кристофър Стрийт, предава БТА.

София Прайд 2024: "България е и нашият дом"

Министърът на здравеопазването Лаутербах заяви, че се регистрират все повече нападения срещу хомосексуални хора. 

"Денят на Кристофър Стрийт е много важна демонстрация за демокрацията, свободата и правата на хомосексуалните хора", заяви пред ДПА Лаутербах, който живее в Кьолн. "Мисля, че е шокиращо, когато виждаме как правата вече се ограничават в Европа", добави той.

Водещи новини

Още новини