Испания ни изпраща два самолета в помощ срещу пожарите

Getty images
share

"По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме отговор от Испания, която има възможност и ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона. Имаме потвърждение, че до края на днешния ден летателните машини ще пристигнат и вероятно ще се включат в гасенето още в утрешния ден", съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Той все още е в района на ямболските села, където пожарната обстановка остава динамична. 

"Започваме да ограничаваме един от фронтовете, но температурата остава висока, има и силен вятър. На места все още огънят се развива върхово, което ни затруднява. По тази причина днес тук работим с 4 хеликоптера – на МО и изпратените от Чехия", каза вътрешният министър и потвърди, че към момента e овладяна ситуацията в района на село Голям манастир.

Турция изпрати противопожарни екипи в подкрепа на българските пожарникари край Свиленград

От думите му стана ясно, че няма опасност за хората, обезпечени са селата, около тях се работи с тежка техника.

"Правим просеки, за да не допуснем огъня да влезе в населените места. По един от фронтовете на пожара, засегнал Крайново, Странджа, Голям Дервент и Воден, работим съвместно с колегите от Турция. Няма опасност за хората, има много техника", информира още шефът на МВР и изрази увереност, че съвместните усилия ще доведат до постепенно овладяване на пожарите.

"Най-важното е, че няма жертви и пострадали, освен двама пожарникари, които отново са на терен", подчерта вътрешният министър и посочи възможностите за подпомагане на засегнатите чрез Министерството на труда и социалната политика и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, след като местната администрация опише щетите. 

Днес на двама жители на село Воден, най-тежко пострадали от стихията, ще бъдат предоставени изцяло оборудвани фургони, в които да се подслонят, съобщи Калин Стоянов.

Водещи новини

Още новини