Зеленски заяви във Великобритания, че оръжията с голям обсег са ключови за хода на войната

gettyimages
share

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес пред британския премиер Киър Стармър и правителството му, че въоръжаването с ракети с голям обсег е решаващо за усилията на Украйна във войната ѝ срещу Русия, предаде Ройтерс.

Украинският държавен глава е първият чуждестранен лидер, поканен да се обърне лично към британския парламент, след бившия американски президент Бил Клинтън, който говори пред парламента в Лондон през 1997 г.

„Точно сега ни липсва основният отговор на този въпрос и това са далекобойните способности“, заяви днес Зеленски на „Даунинг стрийт“ 10.

„Моля да убедите останалите партньори да премахнат ограниченията“, каза украинският държавен глава във връзка с ограниченията за използване на оръжия за нанасяне на удари дълбоко на територията на Русия.

В интервю за Би Би Си Зеленски отбеляза, че се надява да бъде уточнена възможността за използване на предоставени от Обединеното кралство ракети тип „Сторм шадоу“ за поразяване на цели в Русия. Някои от съюзниците на Киев се въздържат да разрешат използването на далекобойни оръжия, тъй като има опасност това да доведе до въвличане на Запада в директен конфликт с Русия, пише БТА.

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

„Сторм шадоу“ е управляема крилата ракета с обсег над 250 километра, посочва Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини