Орбан: Ако Тръмп стане президент, той ще действа като мирен посредник между Русия и Украйна

Getty Images
share

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е готов да действа като „посредник за мирно споразумение“ между Украйна и Русия, ако бъде избран през ноември, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в писмо до лидерите на останалите страни членки от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Писмото, адресирано до председателя на Европейския Съвет Шарл Мишел и споделено до всички лидери на ЕС, е съставено след като Орбан проведе преговори с Тръмп, както и с лидерите на Украйна, Русия и Китай.

„Със сигурност мога да заявя, че скоро след победата на изборите той няма да чака встъпването си в длъжност. Тръмп ще е готов да действа незабавно като мирен посредник. Той има детайлен и обоснован план“, написа Орбан.

През последните две седмици Орбан проведе серия от посещения в Киев, Москва и Пекин, както и в имението на Тръмп в щата Флорида, след като страната му пое ротационното председателство в ЕС, възмущавайки съюзниците си.

В писмото Орбан заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън „предприема неимоверни усилия“ да остане в предизборната надпревара и смята, че той „не е способен да промени настоящата американска провоенна политика“.

Орбан отдавна критикува военната подкрепа на Европа за Украйна за разлика от повечето си колеги в ЕС, които подкрепят военните усилия на Киев.

Унгарският лидер заяви, че победа на Тръмп би променила съотношението между ЕС и САЩ по отношение на предоставяната на Украйна финансова помощ, като тежестта ще се измести към европейците.

Евродепутати призоваха за отнемане на правото на глас на Унгария в ЕС заради „мирните мисии“ на Орбан

„Нашата европейска стратегия в името на трансатлантическото единство копира провоенната политика на САЩ. В момента нямаме суверенна и независима европейска стратегия или план за политическо действие. Предлагам да обсъдим дали продължаването на тази политика е нещо рационално“, допълни той.

Орбан също така предложи „подновяването на пряката линия за дипломатическа комуникация с Русия“, докато се запазят контактите с Киев на високо равнище, както и да се проведат преговори с Китай „относно условията на следващата мирна конференция“, предава БТА.

Водещи новини

Още новини