Гореща вълна в Гърция. Очакват се рекорди!

Pixabay
share

Гърция е обхваната от продължителна гореща вълна, която ще продължи до края на месеца.

Метеоролозите очакват рекордни температури и максимални 42-44 градуса по Целзий главно в Западна Гърция и Пелопонес.

Страната регистрира най-топлият месец юни от 1960 година насам и притеснителен брой на възникналите пожари. Вече цяла седмица южната ни съседка отчита температури над 40 градуса по Целзий.

На територията на страната функционират климатизирани помещения, където всеки може да се охлади, а здравните власти публикуваха предписания за запазване на здравето : да се избягват слънчеви бани, а вместо това да се стои на сенчести и прохладни места, да се избягва тежка физическа дейност , както и ходене и бягане на слънце. Да се носят леки , удобни и светли дрехи от естествен материал и шапка.

Специално внимание се отдава и на начина на хранене- леки и чести хранения, с акцент върху плодове и зеленчуци и ограничаване на мазнините. Ако се потим, да прибавим и повече сол към храната си.  Важен е приемът на много течности, но да се избягват газирани и сладки напитки, както и алкохол.

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите

Препоръчват се хладки душове през деня и поставяне на мокри покрития на главата и шията.
Специални са препоръките за малки деца и бебета- възможно най- леко облекло, със свободни крайници; да не остават на слънце след плуване и да носят винаги шапка.

Поради високите температури и ниската влажност е голяма вероятността от възникване на големи пожари. Властите сигнализират чрез смс система с инструкции на гръцки и английски език.

От Гражданска защита съветват за голямо внимание при действия на открито и в крайградските зони, които могат да причинят искри. Глобите са от 500 до 50 хиляди евро, дори и затвор при неспазване на разпоредбите за противопожарна защита.

Очаква ни още по-сериозна гореща вълна

От началото на годината, в Гърция има и увеличение на пожарите в сравнение с миналата 2023 година, която пък беше най-топлата за последните 30 години. На 19 юни, преди да започне сезонът на пожарите,  беше критична дата, когато в рамките на 24 часа възникнаха 300 нови пожара, тоест по един на всеки 10 минути, повечето от които бяха загасени веднага.

Водещи новини

Още новини