Нидерландски съд отхвърли жалба, според която се нарушава забрана за износ на части за изтребители F-35 за Израел

Gettyimages
share

Нидерландски съд отхвърли днес жалбата на група от правозащитни организации, според която нидерландското правителство пренебрегва съдебно нареждане за спиране на износа за Израел на части за изтребители F-35, които могат да бъдат използвани във войната в ивицата Газа, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2302

Съд в град Хага постанови, че правозащитните организации "Оксфам Новиб" (Oxfam Novib), "Пакс Недерланд" (Pax Nederland) и "Форумът за права" (The Rights Forum) не са представили достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението си, че нидерландското правителство е пренебрегнало съдебното нареждане.

Апелативен съд нареди през февруари на правителството на Нидерландия да прекрати износа за Израел на части за изтребители F-35, а за причина бе посочен рискът от нарушаване на международното право. Нидерландското правителство обжалва тази забрана във Върховния съд на страната, като обяви, че междувременно се подчинява на заповедта и преустановява директния износ за Израел. 

НАТО официално се ангажира да предостави 40 млрд. евро военна помощ на Украйна през следващата година

Споменатите неправителствени организации се обърнаха отново към съда миналия месец с твърдението, че Нидерландия заобикаля забраната с доставка на части за F-35 за САЩ, откъдето те биват изпращани в Израел. Организациите призоваха да бъде наложена глоба за предполагаемото нарушение.

Правозащитните организации правят "доста свободна интерпретация" на предишно съдебно решение, пише в днешното решение на съда в Хага.

Организациите заявиха, че ще продължат с правните си действия.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2302

Водещи новини

Още новини