Зеленски обяви пакет от мерки за защита на енергийната система на Украйна

gettyimages
share

Украинският президент Володимир Зеленски обяви пакет от мерки за защита на енергийната система на страната му. Той е насочен към централите, мишени на руски обстрели и развитие на алтернативни възобновяеми енергийни източници.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14021

Програмата предвижда използване на слънчева енергия, изграждане на съоръжения за съхранение на енергия и график за преминаване на обекти от критичната инфраструктура към алтернативни източници на захранване.

От март руски въздушни удари са извадили от строя половината от украинските енергийни мощности, отчитат украински представители. През последното денонощие без захранване са останали над 218 000 потребители в четири области, предава БНТ.

Зеленски: Обсъжда се втората среща на върха за мир да е в Саудитска Арабия

"Работата за намаляване на ефекта от такива удари трябва да бъде завършена преди идването на зимата и повишената консумация заради смяната на сезоните", изтъкна Зеленски.

Той благодари на Румъния за решението да предаде на Украйна противовъздушни системи"Пейтриът".

"Ще има по-голяма сигурност за целия наш регион, за всичките ни съседи. За Молдова, Балтийските републики и самата Румъния. Сега сме способни да сразим имперските амбиции на Русия, а това ще върне мира и увереността в цяла Европа. Вече работим за доставката на още няколко системи Пейтриът", каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14021

Водещи новини

Още новини