Крайнодесни и ляворадикални германски депутати бойкотираха речта на Зеленски пред Бундестага

Getty Images/Guliver
share

Повечето депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), както и членове на радикална лява партия, бойкотираха днешната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Бундестага, долната камара на германския парламент, предадоха журналисти от Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

„Отказваме да слушаме оратор, облечен в камуфлаж“, обясни в изявление ръководството на АзГ, аргументирайки се, че „Украйна не се нуждае от президент на войната, а от президент на мира“.

Радикалното ляво движение "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ) каза, че иска да изпрати „знак на солидарност с всички онези украинци, които искат незабавно прекратяване на огъня и решение чрез преговори“, заяви представител на политическата формация пред АФП.

Зеленски призова в Берлин за помощ във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

В речта си пред Бундестага Зеленски призова никога да не бъде позволено на Русия "да раздели" Украйна, като направи исторически паралел с Берлинската стена.

"Разделена Европа никога не е била мирна. А разделена Германия никога не е била щастлива. Знаете това от собствен опит... ние правим абсолютно всичко, за да предотвратим съществуването на стена между различните части на нашата страна", каза Зеленски.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини