Нападателят срещу Мете Фредериксен – пиян чужденец, незнаещ датски

Getty images (архив)
share

Съдът във Фредериксберг реши да задържи в ареста до 20 юни 39-годишния мъж, който нападна датския министър-председател Мете Фредериксен в центъра на Копенхаген вчера, съобщи телевизия DR, цитирана от БТА.

Фредериксен е била ударена с юмрук в горната част на дясната ръка, което е нарушило нейното равновесие.

Нападателят е чуждестранен гражданин, който твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в западния квартал на столицата Брьонби. Нито говори, нито разбира датски, но притежава датски граждански регистрационен номер.

Изслушването на обвиняемия и свидетели по делото се състоя при открити врати поради големия публичен интерес.

В момента на нападението мъжът е бил пиян и под въздействието на наркотици. Той цаявиче е нямал ясен спомен за случилото се вчера вечерта, но каза, че знае коя е Фредериксен и я определи като "много добър министър-председател".

Решението на съдията се основа на изявление на обвиняемия, в което той призна, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания, съществува риск той да се укрие.

След нападението, Фредериксен се е оплакала от болки във врата. По-рано през деня стана ясно, че е откарана в болница заради лека травма от удара.

Датският премиер бе откаран в болница след вчерашното нападение

Водещи новини

Още новини