Президентът на Швейцария Виола Амхерд: Русия може да вземе участие в евентуална следваща среща за мир в Украйна

Wikimedia Commons
share

За сключване на мир се нуждаете и от двете страни на масата. Русия може да вземе участие в следваща конференция за мир в Украйна. Това е заявила президентът на Швейцария Виола Амхерд, която е домакин на първата среща на върха за мир, в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14461

"С помощта на тази конференция искаме да създадем платформа за диалог, където като първа стъпка ще обсъдим как да постигнем мир в Украйна. За нас е ясно, че въз основа на резултатите от конференцията няма да се подпише мирно споразумение. За постигане на мир и двете страни трябва да са на масата за преговори, в момента Русия може да вземе участие в евентуална следваща конференция", е заявила Амхерд.
Bloomberg: ЕС планира мирна конференция за Украйна с участието на Русия

Тя е добавила, че първоначално Русия също е щяла да бъде поканена на първата среща на върха: "Но още преди да изпратим поканата, Русия публично обяви, че няма да участва".

Die Welt: Таен документ е можел да сложи край на войната в Украйна

Според нея Глобалният юг ще бъде представен на срещата: "Имаме ангажимент от Индия и това е положително. Все още нищо не е финализирано с Южна Африка. Според публично изявление Китай е отменил участието си, но също така Пекин заяви, че придава голямо значение на мирната конференция. Дискусиите все още продължават. За нас беше важно на срещата да присъстват не само страните от Западна Европа и глобалния юг на САЩ".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14461

Водещи новини

Още новини