Борел: Държавите в ЕС сами ще преценят дали да разрешат доставеното от тях оръжие да се ползва по цели в Русия

Getty Images/Guliver
share

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно, посочи той. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност, каза върховният представител.

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев. Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае, обобщи върховният представител.

Олаф Шолц е против използването на германски оръжия от Украйна за обстрел на цели на руска територия

Той изрази надежда решението за предоставяне на средствата от печалбите върху запорираното руско имущество в ЕС да не среща спънки. По неговите думи Киев може да очаква около три милиарда евро годишно от тези средства, като се предвижда 90 на сто от сумите да бъдат насочени за осигуряване на отбранителни способности.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини