Фон дер Лайен: Европейците да се стягат за война

Gettyimages
share

Европейците трябва да се подготвят за евентуална война и да инвестират в отбрана. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ укрепването на отбранителните способности може да подобри и икономиката на ЕС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1280

"Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи", допълни тя пред германската радиостанция Deutschlandfunk, цитирана от агенция РБК-Украйна.

Фон дер Лайен, която преди това оглавяваше Министерството на отбраната на Германия, подчерта важността на последователната подкрепа за Украйна и същевременно укрепване на собствената є отбранителна способност. "Ако искаме да поддържаме мира на нашия континент, тогава трябва да инвестираме в отбраната", изтъква тя.

Форумът на НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия

В същото време ръководителят на Европейската комисия, която възнамерява да се кандидатира за втори мандат като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), говори и за "хибридните атаки" на Русия. Тя спомена за неотдавнашното премахване на граничната маркировка на границата с Естония, използването на мигрантите като инструмент за конфронтация с ЕС, както и опитите за разделяне на европейците чрез социалните мрежи.

В интервюто Фон дер Лайен допусна сътрудничество с десните партии в Европейския парламент, но само ако те са "проевропейски настроени". Според нея това означава да подкрепят върховенството на закона и въоръжаването на Украйна. "Критерият за мен е депутатите да са за Европа, за Украйна, т. е. против Русия", посочва Фон дер Лайен, цитирана от "Труд".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1280

Водещи новини

Още новини