Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

pixabay
share

Най-важното е да си възвърнем напълно контрола върху това, което се случва на територията на полската държава - каза премиерът Доналд Туск в отговор на въпрос за информация за саботаж и провокации в Полша. Той информира, че има "девет заподозрени, арестувани и обвинени в пряко участие в актове на саботаж в Полша от името на руските служби", съобщава TVN24.

В контекста на разследването на руското влияние той спомена името на бившия министър на отбраната.

- Примката се затяга около Антони Мачеревич - каза той.

Той посочи, че целта е и да се разследва влиянието на "руските агенти" или на Кремъл като цяло "върху случващото се в Полша, също и на различни нива на управление и администрация".

Той прецени, че това ще изисква комисия, която вече обяви. На въпрос кога ще бъде обявена тази комисия, той отговори, че това ще се случи във вторник.

- Утре на заседанието на правителството ще информирам подробностите, след което ще информирам медиите. Ще бъде издадена съответна наредба за нея и относно нейния състав, добави той.

Припомняме, че миналата седмица Полша инициира създаването на "купол" от системи за противовъздушна отбрана във въздушното пространство на Европейския съюз. Това обяви премиерът Доналд Туск.

"Сигурността на Полша, наред с други неща, означава безопасно небе над Полша този европейски купол, който Полша възнамерява да изгради заедно с други западни държави, с други държави от Европейския съюз", заяви полският премиер, цитиран от ПАП.

"Ние сме инициатори на този европейски купол, защото осъзнаваме - след опита на Израел, след опита на Украйна - че една държава не е в състояние да се справи сама с усилията за създаване на безопасен купол, за запазване на безопасно небе", припомни Туск.

Христо Грозев: Руските агенти използват ново оръжие

Той отбеляза, че в момента Полша работи по "сателитния компонент", който "ще бъде част от голям проект, който трябва да координираме с други партньори - това е безопасният купол".

Преди това, Полша обяви, че ще отпусне допълнителни 100 милиона злоти за укрепване на своите разузнавателни служби. Туск предупреди за нарастваща заплаха от Русия. 

Според полското правителство позицията на държавата като разпределителен център за доставки за Украйна я е превърнало в ключова мишена за разузнавателните служби на Москва. Тези опасения се изостриха миналата седмица, когато съдия с достъп до военна секретна информация е преминал към руския съюзник Беларус.

"Реших да отделя 100 милиона злоти от собствения си резерв, резерва на министър-председателя, за укрепване на агенциите за вътрешна сигурност и разузнаване", потвърди Туск на пресконференция. Според него руските усилия за дестабилизиране на европейските страни, особено в Полша и балтийските държави, ще се засилят в навечерието на европейските избори през юни.

"Ще трябва да инвестираме повече ресурси, време, повече действия, когато става въпрос за нашите специални служби", допълни още премиерът.

През последните десетина седмици, също благодарение на подкрепата на своите съюзници, Полша е осуетила опити за саботаж и палежи, твърди Туск. По негови думи все още няма доказателства, че пожарите в Полша през последните дни са дело на външни сили.

"В момента работата в Европа по метода за получаване на средства, по европейските отбранителни облигации, ЕИБ (Европейската инвестиционна банка) и възможното използване на средства, които няма да бъдат използвани от националните планове за възстановяване(от COVID) приключва", разясни премиерът, като добави, че Полша вероятно ще получи средства от ЕС, за да подпомогне укрепването на границата си с Беларус.

"Не трябва да има недостиг на средства. Полша и полската граница ще бъдат приоритет", категоричен е той.

Редица държави членки на ЕС обвиниха Русия в извършване на кибератаки срещу тях. Сред тях беше и Полша, която съобщи за атака от хакерска група с руски връзки.

На 11 май Полша започна работа по по-нататъшното укрепване на цялата си източна граница, с цел справяне с нелегалната имиграция от Беларус.

Водещи новини

Още новини