Клиничното състояние на Фицо се подобрява

Getty Images, архив
share

Клиничното състояние на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше убит на 15 май, се подобрява. След медицинската консултация ръководството на болницата "Рузвелт" в град Банска Бистрица (Централна Словакия), в която беше отведен политикът, съобщи това на страницата си във Facebook.

"След проведената днес консултация [можем да съобщим], че клиничното му състояние се подобрява, той разговаря [с лекарите], а показателите, показващи възпалителни [процеси], постепенно намаляват“, се казва в документа.

От ръководството на болницата отбелязаха, че премиерът ще продължи да се лекува в това лечебно заведение. Лекарите ще предоставят на обществеността допълнителна информация за здравето на Фицо във вторник.

Фицо е в болница "Рузвелт" в Банска Бистрица от шест дни. Откаран е в реанимация. Според изявления на лекари и най-близки сътрудници на премиера, прехвърлянето му за лечение в Братислава ще стане възможно не по-рано от "след няколко дни или седмици" и само ако процесът на възстановяване на политика се ускори.

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност, но състоянието му остава тежко

Междувременно словашките медии, цитирайки официалния представител на Генералната прокуратура на републиката Зузана Дробова, съобщиха, че съдът е решил да арестува нападателя, заплашил с убийство министъра на вътрешните работи Матус Шутай-Ешток , и двама депутати от Националния съвет (парламента) на Словакия. Освен това полицията разследва над 50 случая на одобрение в социалните мрежи за покушението срещу Фицо. Авторите на тези съобщения могат да бъдат обект на наказателно преследване.

Водещи новини

Още новини