Полската армия разширява програмата си за военно обучение за граждани на страната през лятото

Pixabay
share

Полската армия разширява програмата си за доброволно военно обучение за граждани на страната, като въвежда летни лагери, опитвайки се да набере военнослужещи на непълно работно време в момент на несигурност след нахлуването на Русия в Украйна, предаде БТА,цитирайки  ДПА.

Министерството на отбраната във Варшава обяви, че за първи път това лято ще стартира програмата "Ваканция с армията". Мъже и жени на възраст между 18 и 35 години с полско гражданство могат да се запишат за продължаващо 27 дни основно военно обучение в една от 70-те военни бази в Полша, като получат заплащане, равностойно на около 1520 долара.

Предложението е насочено предимно към завършващите средно образование младежи, но също така и към студенти и хора, които търсят работа през ваканцията, се казва в съобщението на министерството, което допълва, че в този случай военната служба може да бъде алтернатива на сезонната работа.

Обучението ще включва стрелба, ориентация в полеви условия, водене на близък бой, боравене с радиотехника, както и управление на военни превозни средства.

Полските граждани, които завършат участието си в програмата, могат да продължат да служат като професионални войници, резервисти или да станат част от доброволните отряди за национална сигурност. Предложението на министерството на отбраната е продължение на еднодневните курсове за граждани "Тренирай с армията", които се предлагат в Полша от 2022 г. насам и са много популярни.

Арест в Полша по подозрения в заговор за атентат срещу Зеленски

Полша е един от най-важните военни поддръжници на Украйна и също така масово се въоръжава. Полската армия ще се разрасне значително през следващите години. По данни на министерството на отбраната в момента въоръжените сили на Полша наброяват 191 500 мъже и жени. Тази цифра ще нарасне до 300 000 души, включително силите на националната отбрана.

Водещи новини

Още новини