Зеленски ще пътува до Испания, за да сключи договор за военни доставки

Getty Images (архив)
share

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще пътува до Мадрид в „близките дни“, за да подпише договор за двустранно сътрудничество в областта на отбраната с премиера на Испания Педро Санчес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14167

Точната дата на посещението на украинския лидер се пази в тайна от съображения за сигурност, но договорите вече са подготвени и остава само да се официализират с полагането на подпис от двете страни.

Сред целите на споразумението е да се гарантира военната помощ за Украйна в дългосрочен план, като Испания се ангажира предоставя въоръжение и да сътруднични на украинската военна промишленост. Според източници от испанското правителство в договора е изразена и категоричната подкрепа на Мадрид за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО.

Зеленски призова в Украйна да бъдат изпратени още системи за противовъздушна отбрана

Това ще е първо посещение на Зеленски в Испания от октомври 2023 г., когато взе участие на Срещата на върха на европейските лидери в Гранада.

Испански медии информират, че разговорите по договора са започнали още през март и предстои споразумението да бъде одобрено от Министерски съвет, но няма да бъде ратифицирано от политическите партии в парламента.

Договорът е сходен с тези, които Украйна вече сключи с Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия, отново в сферата на отбраната и сигурността.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14167

Водещи новини

Още новини