Чешкият президент съзря „исторически парадокс“ в руската инвазия в Украйна

Getty Images (архив)
share

Президентът на Чехия Петър Павел отбеляза днес края на Втората световна война в Европа и освобождението от нацистката окупация преди 79 години с традиционното си възпоменание, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Държавният глава посочи в речта си, че след „дълбок размисъл“ победената нацистка Германия се е превърнала в демократична държава, ангажирана с поддържането на мира и стабилността в Европа. В същото време той описа като „исторически парадокс“ факта, че днес самата Русия е станала агресор с войната си срещу Украйна. Павел добави, че не трябва да има отстъпление в международната подкрепа за Киев.

Чехия поде инициатива за снабдяването на украинската армия с 800 000 артилерийски снаряда, които да бъдат закупени от страни-производители извън ЕС. Очаква се първата доставка трябва да бъде идния месец.

Чешкият президент обяви, че са осигурени средствата за закупуването на 800 000 снаряда за Украйна

Днешният Европейски ден на победата - на 8 май, когато през 1945 г. Германия обявява капитулацията си - е официален празник в Чехия.

Освен президента Павел на церемонията по полагане на венци на Гроба на незнайния воин на Витковия хълм в чешката столица Прага присъстваха министър-председателят Петър Фиала и председателите на двете камари на чешкия парламент Милош Вистърчил - на Сената, и Маркета Пекарова Адамова - на Камарата на депутатите, информира БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Водещи новини

Още новини