След призивите за „уриниращо равенство“: Властите в Амстердам обещаха повече дамски тоалетни

Getty Images (архив)
share

Общината в Амстердам обяви, че ще инвестира 4 млн. евро за подобряване на мрежата от публични тоалетни в столицата. По думите им в проекта е предвидено да бъде увеличен и броят на дамските тоалетни, след като още през 2017 г. редица феминистки организации излязоха на протест в Амстердам и още няколко холандски града, за да изразят недоволството си, че няма къде да пишкат, тъй като публичните тоалетни са били предвидени само за мъже.

Местните власти не уточниха колко бройки предвиждат да са новите тоалетни, но увериха, че полагането им ще започне тази година.

Амстердам намалява наполовина речните круизни кораби

Натискът на холандките през последните пет години даде своите плодове, след като претенциите им стигнаха и до съда. През 2015 г. студентката Геерте Пийнинг беше глобена заради уриниране на обществено място. Тогава пред съда тя обясни, че е била принудена да го направи на улицата, защото в центъра на Амстердам нямало достатъчно тоалетни за нуждите ѝ.

Магистратите обаче не приеха доводите ѝ и оставиха глобата в сила, макар да намалиха размера ѝ от 140 на 90 евро. По думите им тя е могла да използва и мъжка тоалетна. По изчисления на местното издание Het Parool през 2017 г. в центъра на холандската столица е имало 35 мъжки тоалетни и едва четири дамски.

Именно тогава делото срещу Пийнинг предизвика революция в гражданското общество и жени масово започнаха да уринират по улиците на Амстердам в знак на протест. Така се стигна до появата на т.нар. Национален ден на уринирането в Нидерландия, зародил се през 2017-а година.

Снимките с уриниращи жени бяха връчени на министъра на образованието, културата и науката, с настояването да има „равенство в уринирането“ в Нидерландия.

Водещи новини

Още новини