Първи реакции в Европа за иранското нападение срещу Израел

Gettyimages
share

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2335

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция заяви, че е насочил десетки дронове и ракети срещу Израел - атака, която може да породи сериозна ескалация между двете страни - заклети регионални врагове, отбелязва агенцията.

"Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират района. Иран за пореден път показва, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", се казва в изявление на Сунак.

"Великобритания ще продължи да се застъпва за сигурността на Израел и за тази на всички наши регионални партньори, включително Йордания и Ирак", допълни премиерът.

Служебният кабинет следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс". "Следим внимателно и с тревога случващото се в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на отбраната (Гуидо Крозето) - правителството е готово да се справи с всеки сценарий", заяви Таяни, цитиран от Франс прес.

По-рано иранската държавна телевизия обяви, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е предприел "масирана атака с дронове и ракети" срещу Израел.

Париж също осъди иранската атака. Франция осъжда нападението срещу Израел от страна на Иран, който "премина нов праг с дестабилизиращите си действия", заяви френският външен министър Стефан Сежурне в "Екс".

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", допълни той, предаде БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2335

Водещи новини

Още новини