Столтенберг призова Грузия да продължи с демократичните реформи

Gettyimages (архив)
share

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Грузия да продължи по пътя на демократичните реформи, предаде БТА, цитирайки АФП.

Стотенберг каза това при свое посещение в кавказката страна, която от години се стреми към членство в НАТО.

"НАТО и занапред ще върви до вас по пътя към по-силната демокрация и пълната евро-атлантическа интеграция", каза Столтенберг на пресконференция в Тбилиси с грузинския премиер Иракли Кобахидзе.

На срещата на лидерите на страните от НАТО през 2008 г. бе заявено, че Грузия може да стане член на алианса, но засега страната не е получила статут на кандидат.

"Важно е Грузия да продължи вътрешните реформи, да укрепва демократичните си ценности и правовата държава, включително чрез организирането на свободни и честни избори през октомври тази година", отбеляза Столтенберг. 

Столтенберг: Гражданите на държавите от НАТО подкрепят силно алианса и помощта за Украйна

Грузинското правителство е подложено на все по-сериозни критики от чужбина за влошаването на състоянието на демокрацията, отбелязва АФП. Опозицията твърди, че управляващата партия е тръгнала по пътя на авторитаризма и че обслужва интересите на Русия.

Столтенберг каза още, че Грузия е изправена пред "много сложни предизвикателства в сферата на сигурността" предвид "имперските амбиции на Русия".

Според социологически проучвания 80% от грузинците подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини