Олаф Шолц: Германия разследва много сериозно изтичането на информация от разговор на високопоставени военни

Getty images (архив)
share

Федералният канцлер Олаф Шолц обяви днес, че Германия щателно разследва изтеклия аудиозапис на армейски офицери, които обсъждат секретни материали относно войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13589

„Това е много сериозен въпрос и затова сега е обект на много внимателно, много задълбочено и много бързо разследване“, заяви Шолц по време на посещението си в Рим.

Инцидентът е предизвикал безпокойство за евентуален шпионаж в Германия и призиви към разяснение от Русия.

Говорител на министерството на отбраната на Германия днес заяви, че не може да потвърди автентичността на записа, но германската служба за контраразузнаване разследва въпроса и ще бъдат предприети всички необходими мерки.

Руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян първа излъчи вчера аудиозаписа, който бе качен и на нейната страница в "Телеграм".

Медведев: Германците отново се превърнаха в заклети врагове на Русия

Участниците в разговора обсъждат възможната доставка на крилати ракети "Таурус" на Киев, което германският канцлер Олаф Шолц досега категорично отхвърляше публично. Те също така говорят за обучението на украинските войници и възможните военни цели.

Посолството на Русия в Берлин не отговори на изпратеното чрез имейл искане за коментар относно твърденията за възможен шпионаж.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13589

Водещи новини

Още новини