Шолц: Артикулираните имперски амбиции на Путин са главната заплаха за европейския мирен ред

Getty Images, архив
share

Германският канцлер Олаф Шолц на церемонията по първата копка на нов завод за боеприпаси призова за преминаване към широкомащабно производство на отбранителна техника, така че Европа да може успешно да възпира агресорите, предава ZDF.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Като се има предвид заплахата от Русия, Шолц призова за значително увеличаване на отбранителното производство в Европа на церемония по първата копка на нов завод за боеприпаси за отбранителния концерн Rheinmetall.

Оръжеен лидер: Европа се нуждае от 10 години, за да стане напълно готова да се отбранява

Според Шолц европейските партньори трябва да обединят своите поръчки и да осигурят на отбранителната индустрия сигурност на доставките за следващите десетилетия. "Трябва да спрем манифактурата и да преминем към широкомащабно производство на отбранителна техника“, заяви германският канцлер.

Войната на Русия в Украйна и открито артикулираните имперски амбиции на президента Владимир Путин са "главната заплаха за европейския мирен ред", уверен е Шолц.

Британският премиер: Готови сме да отблъснем руска атака

"Ако искате мир, трябва успешно да възпирате потенциалните агресори“, обобщи ръководителят на германското правителство.

След завършване на строителството и пускането в експлоатация новият завод на Rheinmetall в Унтерлус ще произвежда 200 хиляди артилерийски боеприпаси годишно, включително за Украйна. Според Rheinmetall компанията ще инвестира 300 милиона евро в това съоръжение.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини