ООН призова решението за пауза във финансирането на агенцията си за подпомагане на палестинските бежанци да бъде преразгледано

Getty Images/Guliver
share

ООН призова днес страните, обявили пауза във финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, да преразгледат решението си, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2203

Най-малко девет държави, сред които най-големите донори САЩ и Германия, обявиха пауза във финансирането на агенцията, след като Израел каза, че десетина нейни служители в ивицата Газа имат връзка с безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.

ООН заяви, че всеки служител, за когото се докаже, че има връзка с нападението, ще бъде наказан. Същевременно световната организация изтъкна, че решението за спиране на финансирането може да се отрази на хуманитарната помощ за около два милиона души в ивицата Газа.

"Макар да разбирам съображенията на тези страни - аз самият бях ужасен от тези обвинения - отправям сериозен апел към правителствата, които спряха финансирането, поне да гарантират възможността на агенцията да продължи да функционира", заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, като се зарече да потърси отговорност на "всеки служител на ООН, който е замесен в терористични действия".

Гутериш поясни, че срещу такива служители може да започне наказателно преследване - рядкост за служителите на ООН, които се ползват с функционален имунитет, въпреки че генералният секретар на световната организация може да вдигне този имунитет.

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини също призова страните да "преосмислят решението си, преди агенцията да бъде принудена да преустанови хуманитарната си дейност".

Скандал с агенция на ООН, проверява се има ли участие в нападението над Израел

Понастоящем ООН води разследване с цел да установи дали твърденията на Израел отговарят на действителността, отбелязва Ройтерс.

Франция обяви днес, че не предвижда нова вноска за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци през първото тримесечие на тази година, след като в петък се появиха твърдения, че служители на агенцията може да са замесени в атаката на "Хамас" от 7 октомври, предаде Франс прес.

"Франция не предвижда нова вноска през първото тримесечие на 2024 година и в даден момент ще реши каква линия да се възприеме, като поддържа връзка с ООН и основните донори", се казва в изявление на френското външно министерство, в което се пояснява, че Париж държи на прозрачността и употребата по предназначение на средствата, които се дават за гарантиране на хуманитарна помощ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2203

Водещи новини

Още новини